Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Zvládnout zkoušky mnohdy není jednoduché. Vliv na úspěšnost má mimo jiné i studijní prostředí

Vysokoškolákům začíná jedna z nejstresovějších částí roku, kterou je zkouškové období. Přípravy prožívá každý student jinak, ale vlivy, které mají dopad na jejich úspěšnost, jsou pro všechny stejné. Přesto si podle odborníků musí jednotlivci utvořit své vlastní podmínky na míru.

Podle psycholožky Heleny Kumperové hraje prostředí při přípravě na zkoušky významnou roli. Atmosféra má vliv na to, jak se studenti cítí a jaké výkony následně podávají. „Při učení je zásadní soustředěnost. Proto je důležité mít své pohodlí a vyvarovat se rozptýlení,“ popisuje Kumperová. Někomu vyhovuje učit se doma v klidu, jinému s kamarády ve škole, někteří zase rádi vysedávají po kavárnách. Odbornice dodává, že faktorů ovlivňujících výsledky je mnohem více. Patří mezi ně i psychické rozpoložení jedince. 

Některé podniky vysokoškoláky vítají

Studentka Právnické fakulty Univerzity Karlovy Lucie Nováková (22) ráda tráví čas v kavárnách u dobré kávy a dortíku. Této aktivity se nevzdává ani přes zkouškové období. Dezert však mění za notebook a skripta. „V kavárně dokážu u učení prosedět celé hodiny. Sice je kolem dost ruchu, ale rozptyluje mě to mnohem méně než podněty doma,“ uvádí. Stojí si ale za tím, že je důležité umět změnit podnik ve správné chvíli. „Je mi hloupé sedět celý den na jednom místě. Mám proto vybraných několik prostorů, které jsou přizpůsobené studentům a nikomu nevadí, že se tam na nějakou dobu zašiju,“ říká Nováková.

Podle provozovatelů je Praha plná kaváren, ve kterých lidé mohou v klidu pracovat nebo studovat. V posledních letech zde začala vznikat i řada coworkingů. Jedním z projektů, který propojuje pracovní prostředí s občerstvovacím zařízením, je Cafedu. Podnik založil Adam Pejsar se svou sestrou v roce 2014. Podnik se skládá z kavárny a nonstop studovny, jejíž druhou část tvoří coworkingový prostor. „Nemůžu posoudit, která část podniku je nejoblíbenější. Záleží na preferencích návštěvníka,“ uvádí Pejsar. Zmiňuje, že roli ve výběru může hrát i dostupnost prostorů. Do samotné studovny je nutné se registrovat a zakoupit buď jednorázový vstup, který po předložení ISIC karty stojí 80 korun, nebo některý ze zvýhodněných dlouhodobých balíčků. Denní vstup za stejnou cenu se týká i coworkingu, kam si stačí jen předem zarezervovat místo. „Klidné zóny si na sebe v silnějších měsících dokážou vydělat samy. Náš provoz se hodně odvíjí od rozložení školního roku, jelikož 90 procent klientely tvoří vysokoškoláci,“ dodává. Příjem Cafedu však nemůže být závislý pouze na studentech. „Prosperujeme i ze zákazníků, kteří se k nám každý den vrací pro své oblíbené produkty. Stačí nám pokrýt všechny potřebné výdaje. Neženeme se za penězi, na tom náš projekt založený není,“ vysvětluje Pejsar. Je především rád, že může dát lidem práci a studentům poskytnout místo, kde se mohou připravovat na své budoucí kariéry.

Klid není rozhodující

Některým mladým však sdílené studijní prostory nevyhovují. Michaela Zelinková (23), studentka Západočeské univerzity v Plzni, před zkouškovým obdobím odjíždí k rodičům. „Doma mám svůj pokoj a klid. Neruší mě spolubydlící a sama si určuji režim,“ komentuje Zelinková. Klidné prostředí má vliv na její výsledky u zkoušek. „Dobré výkony podávám, když se můžu plně soustředit na přípravu. K tomu potřebuji prostor, ve kterém se cítím dobře,“ popisuje.

Některým studentům nevyhovují hlučné kavárny, ale ani být sám zavřený v pokoji. Další možností je spolupráce s partou kamarádů. „Se spolužáky vždycky odjedeme někam na chatu a přípravu do školy prokládáme odpočinkovými aktivitami,“ říká Marek Levý (23), student České zemědělské univerzity. „Ne vždy se ale věnujeme, čemu máme a vzápětí litujeme,“ přiznává, že zmíněnýzpůsob ne vždy vede k absolutní produktivitě. „Na druhou stranu, sám bych se k učení nedokopal už vůbec. Zatím mě nevyhodili, takže nehodlám nic měnit,“ dodává.

I zkouškové jednou skončí

Podle odborníků by se závěrečným zkouškám nemělo obětovat zdraví. Doporučují zbytečně nepodléhat stresu. To se však studentům podle psycholožky Kumperové v mnoha případech nedaří. „Zkouškové období je jen část roku, která co nevidět pomine. Spousta mladých kvůli tomu nejí, nespí a zbytečně propadá nesmyslným mýtům. Opravdu není potřeba se ‚drtit‘ od rána do večera, protože jste to během semestru flákali. Hodně záleží i na přirozené inteligenci,“ říká Kumperová a apeluje na studenty, aby měli na mysli, že každá nepříjemná situace má svůj konec, na kterém čeká slastný pocit nebo minimálně oddych.


Barbora Dvořáková
Barbora Dvořáková
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Zajímají mě domácí témata. Zejména například duševní zdraví, vzdělávání a jiné oblasti, která se výrazně dotýkají naší generace.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.