Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Kuchaři vaří lidem v první linii. Práce nám pomáhá nezbláznit se, říkají

Restaurace jsou nuceny jídlo rozvážet nebo prodávat z okénka s sebou, některé mají zavřeno úplně. Jak naložit s volným časem a zároveň pomáhat, to napadlo šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Solidární iniciativa Vaříme nepostradatelným vozí obědy třeba policistům, záchranářům a hasičům. Jeho tým uvaří přes osm set jídel denně. K podobným akcím se ale nezávisle odhodlávají i menší podniky.

Složky integrovaného záchranného systému, které v době pandemie koronaviru potřebujeme nejvíce, jsou zaměstnány na maximum. Často se nestíhají ani najíst, natož, aby si sami uvařili. Proto se jim rozhodli pomoct i šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář, kteří ve svých zavřených restauracích vaří pro ty, kteří za nás nasazují život. „Stále jsem doma přemýšlel, jak pomoci. Potkal jsem se se Zdeňkem, který se svým týmem iniciativu vymyslel a jeho nápad mi přišel výborný,“ vypráví o setkání v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfkuchař Jan Punčochář. Přiznává ale, že na rozvoz jídel jeho restaurace nebyla připravená. „Zdeněk oslovil několik společností, které mají auta, aby rozvoz zařídili,“ řekl pro server Lidovky.cz Punčochář. Postupně se k nim přidávaly i další firmy, které jim například propůjčily krabičky na jídlo, aby ho měli v čem rozvážet. 

Jídlo dělá radost

Tým Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře zvládne za den uvařit přes osm set jídel. Oběd zdarma se skládá z polévky a hlavního chodu. Na výrobu si nechávají přispět na transparentní účet. „Peníze vybíráme pouze na suroviny, veškeré ostatní náklady jsou na nás. Ingredience na jednu porci jídla stojí kolem 60 korun. Záleží jen na tom, co za pokrm připravujeme,“ řekl Punčochář pro server Lidovky.cz. Vaří obvykle česká jídla, jako například dršt´kovou polévku a perličku na paprice s těstovinami. 

Solidární iniciativu oceňuje například strážník městské policie Miroslav Ch. (44), který už oběd od Vaříme nepostradatelným ochutnal. „Lidem v první linii to dodá trochu motivace a udělá radost z kvalitního jídla,“ vypráví strážník. Myslí si, že jídlo mají opravdu vydřené spíš lékaři a záchranáři, kteří jsou v této době nejvytíženější. „Sám jsem na transparentní účet přispěl. Nejsem zvyklý, aby za mě někdo platil. Až vše pomine, rád šéfkuchařům poděkuji i návštěvou jejich restaurace,“ říká Miroslav Ch. 

Rozvoz na vlastní náklady

Vařit složkám integrovaného záchranného systému se rozhodli i ti, kteří nemají mediálně známou tvář a na suroviny jim nikdo nepřispívá. Takovým podnikem je například asijská restaurace ASIA FOOD v Českém Těšíně. Jídla majitelé věnovali celníkům, policistům a vojákům, kteří na hranicích měli dost práce, kvůli dočasně uzavřeným hranicím České republiky. „Kolony v půlce března vedly z Českého Těšína až k hraničnímu přechodu do Polska. Rozhodli jsme se proto pomoci,“ vypráví spolumajitelka Alena Hoangová (31). „Během čtyř dnů jsme rozvezli celkem 90 porcí na naše náklady,“ vypráví Hoangová. Nyní, když se situace na hranicích uklidnila a netvoří se zde šílené kolony, přešli zpět do okénkového výdeje. „V době pandemie jsme se rozhodli vařit alespoň za zvýhodněnou cenu 79 korun za porci, včetně obalu i dovozu,“ říká Hoangová. 

Restaurace bojují o přežití

Jsou ale podniky, pro které je tato situace už tak devastující, že si nemohou dovolit sami někomu pomáhat. Spolumajitel dvou provozů v Praze Tomáš Vobořil (32) zavřel hned při nařízení vlády. „Během pár dní jsem pak vymyslel upravený provoz, který je připraven na výdej z okénka,“ vypráví Vobořil. Od té doby se jídla snaží prodávat na objednávku, aby ztráty nebyly tak vysoké. Zákazníkům v Restauraci Podolka nabízí například dovoz hned celého balíčku, který obsahuje polévku, hlavní chod, svačinu, večeři i dezert za 350 korun. I on, stejně jako většina podniků, bojuje o přežití, jak se dá. Práce mu ale zároveň pomáhá nezbláznit se. 


Denisa Korityáková
Denisa Korityáková
Třetím rokem studuji Vyšší odbornou školu publicistiky, v redakci Generace20 působím rokem druhým. Kromě sepisování článků, pobíhání v terénu a mého pracovního nasazení jsem také kavárenský povaleč, který má rád víno.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.