Češka zabodovala s domácím džemem na Expu
Nápad na zařazení meruňkové marmelády Martiny Patrovské do ústecké expozice na letošním Expu vznikl vlastně náhodou. Původně se tu měla za město Třebenice u Litoměřic objevit pouze replika šperkové sady z českého granátu.
„Jen tak z nadšení jsem navrhla, že by na světové výstavě měli ochutnat náš meruňkový džem. Meruňky se nepěstují všude, patří k našemu kraji a ještě k jižní Moravě,” říká k tomu Patrovská. O týden později donesla na ochutnávku několik svých domácích meruňkových džemů výběrové komisi výstavy a bylo rozhodnuto: třebenické meruňky pojedou na Expo.
Většinu skleniček rozebrali novináři
Na výstavu Patrovská přivezla přes dvacet pět litrů meruňkové zavařeniny. Na její výrobě se podílelo kromě Patrovské přes třicet třebenických občanů. Džemy byly na ústecké expozici k mání pouze necelé dva dny.
„Přes polovinu skleniček jsme rozdali na tiskové konferenci, zbytek byl připraven pro návštěvníky výstavy,” uvedl syn Martiny Patrovské Ondřej, jenž se výstavy účastnil společně se svou matkou. Celkem na výstavě v Miláně návštěvníkům rozdali na pět set skleniček.
Ovocnářská tradice pomalu ožívá
Účast na mezinárodní výstavě má podle Patrovské podpořit dnes již téměř zaniklou tradici ovocnářství v oblasti tzv. zahrady Čech, jak bývá úrodné a slunné Litoměřicko přezdíváno. „Naši prezentaci na Expu jsme pojali jako propagaci města a tradice sadařství a zpracování ovoce. Hodně sadů tu dnes leží ladem, na vypěstované ovoce není odbyt,” vysvětluje Martina Patrovská.
Její snaha se už nyní, necelý měsíc po skončení ústecké expozice, setkává s úspěchem. „Máme dnes na stole objednávku z krajského magistrátu na dalších pět set kusů, které se objeví příští rok na veletrhu cestovního ruchu v Drážďanech,” dodává Patrovská.