Studenti dávají přednost tankovému ležáku, cena je druhořadá
Záleží na druhu a značce, ale faktem je, že cena jednoho točeného piva se dnes pohybuje zhruba v rozmezí dvaceti až čtyřiceti korun. Neustálé zdražování ale studenty od posezení v lokálu neodradí. „Preferuji točené. Chodím hlavně do známých pivnic na tankové nebo hospod, kde se točí piva z minipivovarů, ta mají lepší kvalitu a chut´,“ míní Josef Vostracký, student architektury a stavitelství. S tímto názorem souhlasí i jeho spolužák Jan Vluch. „Pokud jdu do lokálu, tak na ležák z tanku,“ říká. Takové pivo je v potrubí tlačeno vzduchem. Na rozdíl od sudového, které je hnáno biogenem nebo oxidem uhličitým a proto má jinou chut´.
Nicméně pokud se jedná o „normální“ světlé ze sudu, tak je pro Valucha horní hranice třicet korun. Jak sám říká: „Jsem totiž pořád student a neustálé zdražování piva je hrozné. Takže nejdu posedět na deset piv, ale maximálně na tři až čtyři kousky.“ Stejně tak se vyjádřila i většina dotázaných respondentů. Všichni, kteří upřednostňují točené pivo se navíc shodují, že za půl litru chutného a kvalitního chmelového ležáku nebo produktu od dobrých minipivovarů jsou ochotni zaplatit i přes čtyřicet korun.
Samozřejmě, že se ale nejdou tací, kteří lahvové či točené tolik nerozlišují. Klidně si otevřou lahev doma u televize a hlahol pivnice s nezaměnitelnou chutí tohoto nápoje oželí. Mezi minimum takových patří například student Univerzity Jana Ámose Komenského Vojtěch Houška. „Pokaždé, když dostanu chut´ na pivo, tak nebudu běhat do hospody,“ s usměvem říká.
„Lahváče“ jen z úsporných důvodů
„Pivo z tanku nevyhledávám, možná má lepší kvalitu, ale pořád se ještě netočí na každém rohu, a ve známých pivnicích mi přijde předražené. Navíc mi vadí lokály, které jsou přeplněné lidmi,“ říká Radek Buchta studující Fakultu strojního inženýrství ČVUT. Naráží tak na cenu tankového ležáku, která se pohybuje nejčastěji těsně nad hranicí čtyřiceti korun. Zároveň ale připouští, že pokud vyrazí s přáteli na jedno, tak si dopřeje raději ležák kvůli jeho chuti.
Takzvaného „lahváče“ jako první volbu při chuti na pivo nepreferuje nikdo z dotázaných. Stejně jako pivo z pet lahví, které se v poslední době objevují v obchodech stále častěji. Výjimku studenti ale připouštějí, a to tehdy, pokud docházejí peníze z brigád nebo je daleko do kapesného. To si lahvové pivo nebo to v pet lahvi klidně koupí.