Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Lidé si mohou pochutnat i na svém vlastním portrétu

Obraz tváře z melounu nebo zoologická zahrada z ředkviček. To vše mohou profesionálové věnující se carvingu, neboli vyřezávání do jídla, vytvořit z ovoce a zeleniny, které jim slouží jako plátno pro jejich práci. Zkušení řezbáři dokážou za několik hodin vytvořit nevšední díla, která se následně mohou zkonzumovat.

Obrazce vyřezané do čerstvých surovin, jsou jednou ze součástí kulinářské artistiky. Produkty ovocného a zeleninového řezbářství jsou především květiny nebo ptáci, nicméně, jediným omezením je fantazie. Někteří lidé jsou zručnější a je možné tak na výtvorech vidět i velmi malé precizní detaily. „Dá se vytvořit v podstatě cokoliv, od mravence až po nějaké velké sestavy jako je chrám s věží nebo zoologická zahrada. Jen musíte najít vhodnou surovinu,” říká Anna Strnadlová. Ta se dekorativnímu vyřezávání věnuje již 13 let a už mnohokrát vyhrála se svými výtvory jak domácí, tak zahraniční soutěže.

Časově se ale nejedná o jednoduchou práci. Aby mělo ovoce co nejpřesnější rozměry pro zadanou zakázku, zabere už jen výběr a obstarání správné suroviny třeba půl dne. K samotnému tvoření se pak může postavit až na stovky hodiny. Prosté ornamenty mohou trvat jen několik minut, ovšem velké zakázky na soutěže jsou i týdenní práce, při které se ovoce chemicky ošetřuje, aby se nekazilo.

Největším hitem carvingu je v současné době vyřezávání portrétů osob a map, které také patří mezi ty časově nejnáročnější. „Vyřezat jednu malou růži trvá kolem 10 minut, obrazec do melounu tři hodiny a například má poslední práce, kdy jsem tvořila celou ovocnou sestavu, trvala 150 hodin čisté práce,” popisuje Strnadlová

Tvrdá slupka je nejvhodnější

„Nejlépe se vyřezává do pevných surovin,” říká Strnadlová. To tedy znamená, že použité ovoce či zelenina nesmí být příliš přezrálá, či poškozená. Díky svojí bytelné slupce jsou neoblíbenější především melouny a dýně. Tvrdý obal umožňuje razantnější a detailnější práci. Ovšem i s těmito materiály mají řezbáři problém. „Kvůli jejich tvrdosti nevíte, co se skrývá uvnitř. Když začnete řezat, není cesty zpět. Shnilý meloun můžete rovnou vyhodit a práce byla zbytečná” vysvětluje Zlatuše Lacková, která vyřezává jídlo na zakázky od roku 2011.

Znehodnocení materiálu může přinést problém především v sezóně, kdy je dané ovoce či zeleninu obtížné sehnat. Řezbáři tak někdy exotický plod narychlo neobstarají a přijdou o načasovanou zakázku.

Opatrnost s thajskými noži

Carving se může naučit v podstatě každý, kdo je alespoň trochu manuálně zručný a pečlivý, nebo trpělivě trénuje. „U žen je dobrým předpokladem například umět háčkovat, plést nebo vyšívat,” říká Lacková. A právě pečlivost a opatrnost je u carvingu velice důležitá. K profesionálnímu tvoření se totiž využívají převážně speciální thajské pomůcky, jako nože a dlátka, které jsou velmi ostré a mohou hlavně začátečníkům způsobit nemalá zranění.

Thajský nůž totiž lehce projede slupkou melounu a prst nebo dlaň jsou proti tomu velmi jemné. „Už několikrát bylo moje zranění až na sešití, ale když se chystá nějaká velká akce, tak není čas lítat po nemocnicích a raději ruku stáhnu obvazem a vyřezávám dál,” popisuje svůj zážitek Strnadlová.


Kristýna Škodová
Kristýna Škodová
V Generaci20 působím v zimním semestru 2015/2016 jako vedoucí lifestylové rubriky. Zajímám se o arabskou kulturu, islám a sport (především fotbal). Ráda cestuji. Čas nejraději trávím se svojí rodinou a mým anglickým buldokem Cooperem na nějakém klidném místě.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.