Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Přelepování etiket s údaji o doporučené spotřebě se týká hlavně sýrů a uzenin, Zdroj: wikimedia.org

„Potraviny v českých obchodech jsou nekvalitní a drahé“

Nekvalitní potraviny a přelepování etiket s údaji o trvanlivosti. To jsou podvody, které musí v posledních dnech vysvětlovat některé české supermarkety a hypermarkety. Upozornila na to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě svých nálezů.

V souvislosti se zvýšením DPH u potravin čelí obchodní řetězce těžkému úkolu. Kvůli ekonomické krizi lidé šetří, kde se dá. Obchody tedy stojí před otázkou: Jak se vypořádat se zvýšením DPH a přitom si udržet zákazníky? Některé z řetězců volí cestu podvodů.

V obchodních řetězcích Billa, Albert, Tesco nebo například Kaufland inspektoři ze SZPI našli v posledních několika týdnech při kontrolách kvality potravin sýry a uzeniny, jejichž doba splatnosti byla přelepena a o několik dní posunuta. Sýr s doporučenou spotřebou do 14. února 2012 byl tedy náhle použitelný až do 20. února 2012.

Nenapadlo by mě, že si prodejce dovolí přelepit datum spotřeby u potravin,“ řekl pro Generaci 20 dvaadvacetiletý David Bruna z Prahy. Za běžných okolností při nákupu tyto údaje téměř nesleduje, po zveřejnění nálezů SPZI však svou pozornost rozhodně zvýší.

Další fintou na spotřebitele, kterou inspektoři ze SZPI odhalili, je, že například obchodní řetězec Penny Market označuje zboží vyrobené v zahraničí etiketou „Česká kvalita“. To je také jeden ze způsobů klamání spotřebitele a prodejce může i ušetřit.

Pro většinu českých potravin jsou požadavky na jejich jakost zakotveny v českých předpisech a výrobci jsou povinni je dodržovat. Tím se ovšem zvyšuje jejich cena. Potraviny vyrobené v zahraničí a předem určené například pro český trh, zpravidla neobsahují kvalitní přísady a proto jejich cena může být nižší, než cena českých potravin, vyrobených z kvalitních surovin.

Konzervanty a náhražky

Laboratorním testováním bylo například u různých druhů džemů, dovezených ze zahraničí, zjištěno, že jejich nejčastějším nedostatkem je nižší ovocný podíl a naopak vyšší obsah barviv a konzervačních látek, než je uváděno na etiketě. U masných výrobků je největším problémem nižší obsah masa a vyšší obsah soli a konzervantů.

„Potraviny v českých obchodech jsou nekvalitní a drahé,“ řekl pro Generaci 20 výživový poradce Jan Matoušek. „Obecně prodejci hledají potraviny, které jsou vhodné na prodej a je jim jedno, co udělají s lidským zdravím,“ dodává. Podle něj jde hlavně o takzvaně mrtvé jogurty, jež mají dobu skladovatelnosti až měsíc. Nebo rajčata co nikdy nezměknou a neotlučou se, ale nedají se pak jíst a celkově o chemikáliemi zamořené potraviny dochucované dalšími konzervanty.

Jedním z možných způsobů pro spotřebitele, jak ušetřit peníze a přitom se stravovat zdravě, je více se věnovat přípravě potravin doma a z čerstvých surovin. Samozřejmě, že je třeba přitom více přemýšlet o stravování i o nakupování. Výhodu mají lidé, kteří mají vaření jako svého koníčka a navíc při něm relaxují. Vaření dnes přichází opět do módy a současně se asi v nejbližší budoucnosti stane i nutností.


X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.