Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Nezisková organizace Nemel hrubě se chce věnovat sexualizovaném násilí zejména v baristickém prostředí. Zdroj: Unsplash

Nemel hrubě: ani vůči kávě, ani nám, vyzývá nový projekt proti sexuálními násilí

Práce v kavárnách, restauracích nebo barech je často pro studentky první brigádou. Řada z nich se tam opakovaně setkává s obtěžováním ze strany zákazníků, ale i nadřízených. Povědomí o celé situaci a jak se v ní bránit, bude informovat nový projekt Nemel hrubě, za kterým stojí mladé ženy s osobní zkušeností s obtěžováním.

Na oplzlé řeči byla v kavárnách zvyklá, násilné stažení na klín hosta bylo ale pro baristku Veroniku Lányovou (24) už překročení všech hranic. „Hned jsem se ohradila a násilníkovi řekla, jestli své chování myslí vážně. I když to bylo přehnané, během chvíle jsem se  vzpamatovala a šla se mužů zeptat, jestli si dají poslední objednávku. Cizinec, který se předtím nevhodně choval, vzal do ruky vidličku, hodil ji na zem a řekl mi, at´ ji seberu,” vypovídá mladá baristka, jenž si po celém incidentu šla se svojí kolegyní vyměnit obsluhující skupinku. S obtěžováním se před změnou profese setkávala zhruba jednou za tři měsíce.

I přes to, že se jedná o naprosto netolerovatelné chování, mladé baristky obtěžování ve většině případů dále neřeší. Nemají dojem, že by se jich zaměstnavatel v případě nouze zastal. „Téměř každou směnu za mnou chodil jeden muž. Ze začátku mi pořád koukal na prsa. Časem mi začal komentoval i mojí uniformu. Prý by mohla být upnutější. Nejhorší bylo, když mi řekl, že ho vzrušuje, jak mám postříkanou košili od mléka. Nikdo z vedení se mě nikdy nezastal,“ říká bývalá zaměstnankyně řetězce Costa Coffe, která si nepřála být jmenována.

Alkohol dodává sebevědomí 

Sklony k obtěžováním se u mužů zvyšují s množstvím vypitého alkoholu, proto jsou častou obětí servírky v hospodách. Ty jsou už podle vlastních slov obvykle o něco otrlejší a většinou také nejsou na směně sami. „Vždy, když se ke mě nebo ke kolegyni choval někdo nevhodně, důrazně jsem ho napomenula a chtěla po dotyčném upřímnou omluvu. Pokaždé byl v podniku nějaký štamgast, který mi byl připraven pomoct agresora vyvést,“ říká Sára Pacáková (23), podle níž ale ve většině případů stačilo důrazné slovo. 

Opilí muži mohou být ale i tak nezvladatelní, že je zapotřebí využít služeb ostrahy. Takovou zkušenost má i barmanka Barbora (20): „Jeden muž celý večer seděl za barem a celou směnu na mě zíral. U pohledů ovšem nezůstalo a začal ode mě vyžadovat kontakt na telefon a sociální sítě. I přesto, že jsem odmítla, byl neodbytný a dokonce mi za číslo začal nabízet peníze. Celá situace byla velmi nepříjemná a pomohl mi ji vyřešit až všímavá ostraha. Ze strany provozního jsem se podpory nedočkala.”

U nás se hrubě nemele 

Obtěžování ale nepřichází vždy jen ze stran návštěvníků. Agresorem může být i zaměstnavatel či spolupracovník. Podobnou zkušenost má jedna ze zakladatelek nově vznikajícího projektu – Nemel hrubě, jenž se chce věnovat sexualizovaném násilí a zlepšit nerovné podmínky zejména v baristickém prostředí. „Stalo se mi to na večírku v bytě provozního kavárny s kterým jsem dříve pracovala, poté co všichni odešli, znásilnil mě,” podělila se o svou osobní zkušenost jedna ze zakladatelek projektu Karolína Tulingerová (incident nahlásila na Policii ČR, ale vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů odloženo, pozn. red.). Svůj příběh se rozhodla sdílet, aby se jí psychicky ulevilo a nedržela událost v sobě.

V roce 2024  se Nemel hrubě stanou registrovanou neziskovou organizací. Plánují k tématu natáčet podcasty a školit majitele kaváren o vhodném chování na pracovišti. V budoucnu chtějí své snahy rozšířit do celého oboru gastronomie. Na svých sociálních sítích budou sdílet vzdělávací obsah, na kterém se mají podílet i terapeuti nebo sociologové. „Doufáme, že se do budoucna, i díky naším snahám, situace a informovanost prostředí zlepší,” říká druhá ze zakladatelek Adéla Karolyová.


Kateřina Husárová
Jsem studentka druhého ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Nejvíce mě zajímá kultura. Ve volném čase objevuji nová místa nebo koukám na seriály
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.