Velikonoce v Praze: klobásu z grilu spláchnout zeleným pivem
Stánky vyzdobené barevnými fáborky a ovce bečící v ohradě na Václavském náměstí mají Pražanům aspoň trochu připomenout probíhající velikonoční svátky. Během těch si věřící připomínají poslední dny Ježíše Krista, od večeře přes zradu, ukřižování až po zmrtvýchvstání, k němuž podle křest´anské víry došlo tři dny po jeho mučednické smrti. Spíše než křest´anské symboly jsou ale k vidění langoše a brynzové halušky.
Atmosféru Zeleného čtvrtka tak zachraňuje aspoň postarší paní v moravském kroji, jež se naproti stánku s trdelníky pyšně chlubí ručně malovanými kraslicemi. „Vozím je sem z Uherského Hradiště už čtyřicet let. Některým sběratelům dokonce na zakázku,“ vypráví Anna Řezáčová (60) zatímco vrací drobné platícím Němcům.
Sváteční nálady se Praha snaží docílit bohatými trhy a doprovodným programem. Více než tradice je ale ve vzduchu cítit zápach přepáleného oleje z fritovaných brambor. I ty jsou pro návštěvníky trhu na Staroměstském náměstí větším lákadlem než vajíčka a pomlázky. „V Praze se svátky tolik neprožívají, dokonce ani velikonoční pondělky. Ještě před dvaceti lety na nás sem tam zazvonil nějaký koledník, dnes už kluky s pomlázkou skoro nepotkávám ani venku,“ říká návštěvnice trhu Eva Kratochvílová (70) postávající u vysázených tulipánů kolem sochy mistra Jana Husa, hned vedle barevné májky a slaměného chléva.
Mladá stánkařka v dřevěné budce na náměstí Republiky v tichosti váže tulipány, kolemjdoucí ji přehlíží stejně jako dekorační vajíčka ve vedlejším stánku. O velikonoční symboly nemají zájem, ale chut´ na klobásu stále zůstává. Atmosféře Velikonoc nenahrává ani nevlídné počasí. Návštěvníky trhů zahání spíše pod střechu obchodního domu Palladium.
Do centra na kopřivový ležák
U jednoho ze stolů v restaurace Archa sedí skupinka turistů, na korkovém tácku před sebou mají položené půllitry s dosti neobvyklým pivem – má zelenou barvu. Majitel restaurace Jan Prokůpek (24) na dnešní den nakoupil tři malé sudy takto obarveného piva, první došel už před polednem. „Chystáme dnes akci pro pětadvacet lidí, kteří sem každoročně jezdí na Zelený čtvrtek a popíjejí třináctistupňové zelené Starobrno,“ říká Prokůpek.
Kopřivou obarvený ležák se na Zelený čtvrtek točí i v restauraci U Kotvy v centru Prahy. „Zákazníci si kvůli Zelenému čtvrtku rezervují stoly. Přijde jich vždy tak o dvacet až třicet více než v běžný den,“ vysvětluje František Studnička (45), který v restauraci obsluhuje.