Ve Španělsku začala sezona lovu sumců. Zážitek na celý život láká nejen rybáře
Zatímco většina rybářů v Česku vyčkává na léto a zahájení dravcové sezony, někteří si čekání zkrátí výpravou na sumce do Španělska. Tam jsou totiž na rozdíl od České republiky vhodné podmínky už od března, kdy mohou denní teploty vystoupat až ke 30 stupňům. „Přesně to vyhovuje teplomilným sumcům, kteří začínají po zimní pauze hýřit aktivitou a vyjíždí lovit na mělčí vody. Za vycházku tak lze zdolat i více než deset velkých kusů,“ vysvětluje rybář Petr Matoušek (41), který každoročně navštěvuje řeku Rio Ebro a hodlá se k ní vydat i letos na konci března. Právě na španělském veletoku a především na jejích přehradách Maquinenza a Riba Roja, se sumci vyskytují nejvíc.
Kusy atakující sto kilogramů
Na obou přehradách by mělo být dle studie, kterou si nechali vypracovat aragonské úřady přes deset milionů sumců. Ti dosahují rekordních velikostí a ročně rybáři uloví desítky kusů přesahujících hmotnost 100 kilogramů. V Česku mají největší ulovené exempláře sotva 90 kilogramů a jsou zdolány jen výjimečně. „Znám několik rybářů, co už na Ebru překonali vytouženou hranici 100 kilogramů,“ říká Matoušek. Sám radost z trofejního úlovku také zažil. V roce 2017 zdolal 251 centimetrů dlouhého sumce, který vážil rovných 100 kilogramů. „Museli jsme ho zvedat ve dvou lidech, jak byl těžký. Když ho viděla má žena, tak prohlásila, že už do vody nikdy nevleze,“ vypráví s úsměvem Matoušek.
Služby na Ebru
Na Ebru je velké množství rybářských kempů, několik z nich vlastní i Češi. Cestu do Španělska si musí rybáři zařídit sami. Z Barcelony a Girony ale mohou využít za poplatek odvoz z letiště do kempů, které nabízejí ubytování v malých chatkách i velkých apartmánech, zapůjčení lodí, echolotu a rybářského náčiní. Rybářský lístek stojí zhruba patnáct euro, přičemž se za každý den rybolovu platí ještě takzvané cotto, tedy pět eur poplatek. Ten slouží k udržování revírů a zajištění více členů rybářské stráže. Kvůli rozlehlosti Ebra a přehrad je důležité si alespoň na prvních pár dní pronajmout služby průvodce, který revír zná. Někteří průvodci ale doporučují lovit na nástražní rybky, přestože vědí, že je to zakázané. V případě přistižení rybářskou stráží pak hrozí okamžité sebrání povolenky a vysoká pokuta. Zájezd který vyjde průměrně na 15 tisíc se tak může až o několik desítek tisíc korun prodražit.
Na Ebru je velké množství rybářských kempů, několik z nich vlastní i Češi. Cestu do Španělska si musí rybáři zařídit sami. Z Barcelony a Girony ale mohou využít za poplatek odvoz z letiště do kempů, které nabízejí ubytování v malých chatkách i velkých apartmánech, zapůjčení lodí, echolotu a rybářského náčiní. Rybářský lístek stojí zhruba patnáct euro, přičemž se za každý den rybolovu platí ještě takzvané cotto, tedy pět eur poplatek. Ten slouží k udržování revírů a zajištění více členů rybářské stráže. Kvůli rozlehlosti Ebra a přehrad je důležité si alespoň na prvních pár dní pronajmout služby průvodce, který revír zná. Někteří průvodci ale doporučují lovit na nástražní rybky, přestože vědí, že je to zakázané. V případě přistižení rybářskou stráží pak hrozí okamžité sebrání povolenky a vysoká pokuta. Zájezd který vyjde průměrně na 15 tisíc se tak může až o několik desítek tisíc korun prodražit.
Právě pro svoji velikost jsou sumci tolik vyhledávaným úlovkem. Zdolání silné ryby může zabrat až hodinu. Zážitek láká nejen rybáře, ale i ty, kteří běžně chytat nechodí. Jedním z nich je i student Dominik Růžička (26). Ten se už tři roky vydává do Španělska na lov sumců se svým strýcem. „Doma mě nebaví chytat, protože tam nemáme tak velké ryby,“ vysvětluje Růžička, který ani nevlastní povolenku pro české vody. Jeho první zkušenost s velkým sumcem však nedopadla nejlépe. „Trvalo mi snad přes hodinu, než se mi ho povedlo přitáhnout k lodi. Hned jak se nám ukázal, tak mi strýc říkal, že sám většího sumce ještě nechytil,“ vypráví Růžička. O svůj úlovek však záhy kvůli své nezkušenosti přišel. Sumec se nečekaně vzepřel a přetrhl šňůru.
Velké úlovky jsou nepoživatelné
I proto je vhodné se na Ebro vydat s rybářem, nebo si na místě pronajmout služby průvodce. Nezkušení lidé mohou v lepším případě přijít o svůj úlovek, v tom horším zase vypadnout z lodě při boji se sumcem. „Když člověk neví, jak se na lodi správně zapřít nebo se na ní neumí pohybovat, tak může celkem lehce skončit i s prutem ve vodě,“ vysvětluje Růžička. Nezkušení rybáři tak mohou být nejen bez večeře, ale i drahého prutu s navijákem.
Když už ale rybář sumce zdolá, může si jich domů odvézt kolik chce. Donedávna dokonce platilo, že se sumci nesmí kvůli přemnožení do vody vracet. „Rybář měl povinnost si sumce vzít, nebo ho ihned usmrtit a vyhodit,“ říká rybář a český porybný Pavel Homoláč (48). Pravidlo ale málokdo dodržoval. Dle Homoláče jsou velké úlovky kvůli jejich tučnosti nepoživatelné, ideální velikost pro konzumaci je 90 – 120 centimetrů. Větším rybám je tak lepší poděkovat za nezapomenutelný zážitek a navrátit je zpátky vodě.