Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Hlavními hybateli změn jsou mladší generace. Zdroj: Profimedia

Tradiční vánoční pokrmy na moderní způsob. Doplňují je i chutě ze zahraničí

K Vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát, smažený kapr a řízek. Tradiční pokrmy si na českých štědrovečerních tabulích stále drží pevné místo, ovšem často se objevují i jejich moderní interpretace. Své místo si během svátků najdou i pokrmy ze zahraničních kuchyní. Mezi letošními hlavními hity se umístil vaječný likér.

Vánoční chutě se postupně vyvíjejí, objevuje se více vegetariánských variant štědrovečerní večeře a kromě kapra se na stolech objevují i jiné druhy ryb. Podle Dariny Sieglové, redaktorky gastronomického časopisu Apetit, ovšem bývají Vánoce vůči trendům odolné. „Přeci jen jde o tradice, a tak největší změnou často bývá složení pokrmů nebo počet druhů cukroví,“ doplňuje. To, jak cukroví vypadá, v posledních letech ovlivnil i rozmach sociálních sítí. Aby vypadalo dobře na Instagramu, musí být barevnější a fotogeničtější, než tomu bývalo dřív.

„Gastrotrendy se obvykle mění postupně. Menší inovace přichází každý rok, ale výraznější změny lze pozorovat zhruba každé dva až tři roky,“ popisuje situaci Luděk Vocílka, generální ředitel společnosti In Catering. Letošní trendy reflektují zvýšený důraz na udržitelnost, což je oproti minulým rokům ještě intenzivnější. Zároveň je vidět návrat k jednoduchosti a důrazu na kvalitu surovin, což reaguje na touhu po jistotách a tradicích.

Dominují odlehčené varianty tradičních pokrmů

Podle Vocílky letos bodují návraty k tradičním chutím v moderním pojetí, minimalismus v servírování a důraz na lokální, udržitelné suroviny. „Oblíbené jsou přírodní dekorace na stole, například sušené ovoce, větvičky a ručně vyráběné ozdoby,“ říká. Zájem je i o interpretace klasických receptů. Tradiční štědrovečerní pokrm stále zůstává nejoblíbenější volbou, avšak mnoho domácností upravuje sváteční večeři podle moderních trendů. „Například se používají lehčí majonézy a kapr se namísto smaženého podává pečený nebo grilovaný,“ uvádí Vocílka. Do popředí vstoupil i vaječný likér, který se stal trendem posledních let. „Mají ho kavárny, restaurace, vyskakuje na vás i na Instagramu,“ zmiňuje Sieglová.

Na vánočních stolech se také stále častěji objevují inspirace ze zahraničních kuchyní. „Oblíbené jsou například dezerty jako italské panetonne, německý štola nebo francouzské makronky,“ vyjmenovává Vocílka. Dále uvádí pár zajímavostí z řad slaných pokrmů, například norského lososa, britský roastbeef či španělské tapas, které slouží jako předkrmy nebo lehké pohoštění.

Pochoutku ze zahraničí si na Vánoce dopřeje i student Karel Bachroň, a to ze sousedního Slovenska. Jedná se o takzvané Opekance, sladký pokrm z krutonů zalitých horkou vodou nebo mlékem, doplněný o rozpuštěné máslo a rozinky naložené v rumu. Každá rodina recept dělá svým jedinečným způsobem. „V dětství jsem je tátovi chodil ujídat. Vždycky je den dva nechal na půdě vychladnout,“ vzpomíná student.

Prodej vánočních kaprů v ohrožení

Hlavními hybateli změn jsou mladší generace, především mileniálové a generace Z, které hledají originální nápady a mají silný vztah k udržitelnosti. „O jídle přemýšlí jinak. Nepotřebují několik druhů cukroví a chtějí štědrovečerní večeři, která odpovídá jejich stravovacím návykům, at´ už je to odlehčená, bezmasá nebo veganská verze,“ popisuje Sieglová. Dále zmiňuje, že mladší generace štědrovečerní tabule obohacují i o něco, co ochutnali ve světě. Například tradiční českou kapří polévku může nahradit norská rybí.

Letos v prosinci hlavní město Praha na svém portálu spustilo kampaň, která má za cíl upozornit na šetrné a soucitné zacházení s kapry v období adventu. Dále upozorňuje na utrpení, které ryby v předvánoční době prožívají. Podle Sieglové právě tradice kupovat živého kapra z kádě upadá, a díky mladším generacím, které se zajímají o životní prostředí, jednou zmizí úplně.

Uvádí i pozitivum pro gastro scénu: „Na štědrovečerním stole se nebudeme trápit podkovou plnou kostí, ale dáme si pěkné filátko třeba ze pstruha. Anebo také ne. I to je trend – nenutit se do těch tradic, namísto bramborového salátu si dát klidně bramborovou kaši nebo třeba něco úplně jiného.“


Eva Růžičková
Eva Růžičková
Dobrý den, jsem druhačka na VOŠPu a studuju novinářské psaní. Nestydím se tvrdit, že jsem snílek s hlavou v oblacích, co má až příliš bujnou fantazii. Ráda cestuju, píšu, chodím do přírody, jím dobré jídlo, sleduju seriály a čtu. Na novinařině se mi nejvíc líbí to, že se můžu setkávat se zajímavými lidmi a dostat se na místa, na která bych se normálně nedostala.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.