Restaurace bojují proti plýtvání. Zákazníci v nich mohou ušetřit stovky korun měsíčně
Kvůli zdražování energií a potravin musela studentka Kristýna Domečková (21) začít hledat cestu, jak na potravinách ušetřit. Díky kamarádce se dozvěděla o speciálních akcích na potraviny, které nabízejí některé prodejny před zavírací dobou. „Zhruba třikrát týdně si kupuji večeři v restauracích, které nabízejí zlevněné jídlo. Seženu zde výživnou večeři, a navíc s padesáti procentní slevou,“ vysvětluje. Mimo to, že díky výhodnější nabídce nemusí ztrácet čas vařením, také oceňuje, že svým nákupem restauracím pomáhá v boji proti plýtvání.
Mezi podniky, které usilují o snížení objemu vyhozeného jídla, patří například Dhaba Beas, Starbucks, Paul, Ovocný Světozor nebo Sushi Time. Zákazníci mohou zároveň využít například aplikaci Nesnězeno, prostřednictvím které podniky prodávají zlevněné potraviny z daného dne nebo jídlo, kterému se blíží datum expirace.
Studentka Terezie Čapková (20) do jednoho z podniků nabízejícího zlevněné jídlo zavítala poprvé před několika měsíci. Svou zkušenost hodnotí velmi pozitivně. „Objednávala jsem si z kavárny Starbucks, sortiment byl v pořádku a za mnohem lepší cenu,“ konstatuje.
Boj proti plýtvání podpořila aplikace
Právě vlivem narůstajících cen potravin platforma Nesnězeno v posledních měsících získává velký ohlas. „Nárůst nových stažení vzrostl zhruba o 150 procent oproti předchozím měsícům. Zákazník tak může ušetřit stovky až nižší tisíce korun za měsíc,“ konstatuje zakladatel aplikace Jakub Henni.
Lidé by se podle zakladatelky farmářských trhů Hany Michopulu neměli bát rizika, že by večer jídlo už nebylo čerstvé. „Personál restaurací je několikrát denně vystaven kontrole kvality potravin a rozhodování, co je ještě dobré a co už ne. Takže se nebojím, že by neuměli rozlišit, jaké jídlo mohou před zavíračkou ještě prodat,“ vysvětluje.
Výzkum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy uvádí, že Česko vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok. Z toho tvoří 59 procent potraviny, které mohly být při vhodném zacházení využity, nikoli vyhozeny. „Restaurace mají velký podíl na plýtvání zdroji. Některé z nich se proto rozhodují, kdy je jídlo opravdu nutně potřeba vyhazovat, a kdy ne. Zároveň se snaží změnit svůj způsob myšlení nad vyhazováním potravin a jejich plýtvání tak trvale snížit,“ dodává Michopulu.