Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Po psích salonech a hobbymarketech došlo i na hospody. Národ pivařů obsazuje zahrádky

GLOSA: Dvouměsíční sen nedočkavých českých restauratérů a štamgastů se naplnil. Od pondělí si lidé dají pivo nebo jídlo na zahrádkách svých oblíbených hospod. Provozní ani netrvají na vládou nařízeném nošení roušek mezi sousty a loky, takže radost z otevření podniků může hostům zkazit snad jen počasí.

Pejskaři mají otevřené psí salony už necelých pět týdnů a zahrádkáři nakupují v hobbymarketech dokonce přes měsíc. Na posezení v oblíbených podnicích si ale národ pivařů musel počkat až do minulého pondělí. Jenže nic není tak růžové, jak se může zdát. Každý by si měl před návštěvou vybraného lokálu nastudovat vládní manuál o tom, jaké nástrahy ho při pití piva čekají. Leckoho možná vystraší doporučení, aby číšníci i samotní zákazníci měli mezi sebou metr a půl dlouhé rozestupy. Těžko říct, kolik piva v půllitru zbyde poté, co se z rukou obsluhy proletí až do rukou štamgasta. Po prvním vylitém kousku si chce každý zpravit chut´ a volí jistější variantu u výdejního okénka. Jen pozor na jeho pravidelné čištění, to se může čekání dost protáhnout. 

Realita je ale trochu jiná. Majitelé hospod dali stoly co nejdál od sebe a dělají vše pro to, aby svým klientům dlouho očekávanou chvíli zpříjemnili. Dokonce ani netrvají na tom, aby mezi každým lokem měl návštěvník na ústech roušku. Není vlastně důvod. Pokud si dva sousedé u stolu dají i nějaké to jídlo, stejně přes ústa nic mít nemohou. A to jedí klidně půl hodiny. Tedy déle, než je doba, za kterou se člověk může koronavirem nakazit. Je to také přibližně stejná doba, jakou strávili zákazníci v pondělí u kasy v obchodním domě IKEA.

Lokály zatím nemají nijak omezenou otevírací dobu, tradičně je limituje jen noční klid. Je tedy vidět, že i přes všechny patálie s pivními daněmi a EET se vláda snaží najít způsob, jak restauracím a hospodám zajistit v době koronaviru klientelu. Škoda jen, že naplnění každého podniku momentálně závisí hlavně na počasí. 


Jiří Lizec
Jiří Lizec
Jsem studentem třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky v Praze (VOŠP). Od dětství se zajímám o všechno, co se týká sportu. Závodně jsem plaval a dělal moderní pětiboj. V současnosti hraji rekreačně florbal a fotbal.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.