Péct jsem se učil sám s pomocí Youtubu, říká majitel pekařství Oh Deer Bakery
Brzy máte otevřít další dvě pobočky – v Karlíně a na Malostranském náměstí. Jak náročné je spustit obě dvě naráz?
Spíše než samotného otevření se teď bojím koronaviru. Obávám se toho, že přijdou nějaké další restrikce a omezení, které nám velmi zkomplikují rozjezd a celkově fungování pekařství. Při první vlně nás udrželo nad vodou rozvážení domů.
Kromě pekařství Oh Deer Bakery jste navíc spolumajitelem holešovické restaurace La Cucina, ve které pečete i veškerou nabídku Oh Deer Bakery. Slaví croblihy v restauraci úspěch?
Ano, navíc jen v La Cucina se nabízí jejich slané verze. Ty se jmenují Egg Benedict. Nejedná se o croblihu, která by se dala prodávat v obchodě. Především vejce se musí připravit v danou chvíli a ani jedna z poboček pekařství není uzpůsobena k přípravě pokrmů. Navíc mohu využívat zkušeností cukrářů z restaurace k tomu, aby se rozvíjelo Oh Deer Bakery.
Máte v oboru nějakou konkurenci?
Žádný jiný obchod se sladkým zbožím jako konkurenci neberu. Nikdy jsem ani nezkoumal, jestli jsou například Knedlín na Národní třídě nebo různé obchody s donuty, konkurence. Podle mě je každý koncept ojedinělý a má svého zákazníka.
Chtěl jsem dělat něco rukama.
Proč jste pekařství pojmenoval právě Oh Deer Bakery?
Chtěl jsem něco svého, originálního, a Lukášova pekárna by neznělo zrovna vábně. Proto jsem se rozhodl svůj obchod pojmenovat podle přezdívky, kterou jsem dostal už jako dítě na basketbalu – Jelen. Následně jsem slova ‚poangličtil‘, dodal jsem citoslovce a název byl na světě.
Původně jste pracoval jako manažer v nadnárodní společnosti, která řeší klimatizace v obchodních centrech. Co vás vedlo k tak velké změně oboru?
Přestalo mě to bavit a chtěl jsem začít dělat něco rukama. Do té doby jsem pracoval pouze se samými tabulkami. Před pěti lety jsem se ovšem vrátil z návštěvy USA, kde mě oslovily croblihy, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet pekařinu.
Od koho jste se učil?
Od nikoho. Byl jsem samouk, učil jsem se s pomocí Youtube a po tři čtvrtě roce otevřel pekárnu.
Chystám se odjet do Berlína.
Jaké jsou vaše další plány do budoucnosti?
Začal jsem přemýšlet nad pobočkou v Brně, protože jsem nedávno dostal nabídku k pronájmu prostor. Původně jsem měl v plánu přestěhovat se do Berlína a otevřít tam další pobočku Oh Deer Bakery, jenže se nám i pomalu tenčí finance, protože neprodáváme tolik, co dříve.
Je tedy Berlín v plánu i nadále?
Ano, pořád chci do Berlína odjet, ale už několik měsíců vím, že letos to nepůjde. Omezení budou ještě nějaký ten pátek trvat a veškeré finance, které jsem na stěhování a rozjezd nové pobočky v Německu ušetřil, už nemám. Použil jsem je na zvládnutí prvního měsíce karantény, kdy bylo všechno zavřené. Kvůli koronavirové krizi a měnící se situaci kolem hranic se tak plán zatím odsouvá na neurčito.
Text vznikl ve spolupráci s redaktorem Generace20 Václavem Černým.