Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Péct jsem se učil sám s pomocí Youtubu, říká majitel pekařství Oh Deer Bakery

Jako první přivedl Lukáš Vašek (34) na český trh sladkou kalorickou bombu zvanou ‚crobliha’. Ta je specifická svým složením – smaženým máslovým croissantovým těstem ve tvaru donutu. Původně manažer v korporátu před třemi lety otevřel první pobočku Oh Deer Bakery v Praze v Bělehradské ulici. Nyní má dvě prodejny v hlavním městě, do konce října se jejich počet zdvojnásobí.

Brzy máte otevřít další dvě pobočky – v Karlíně a na Malostranském náměstí. Jak náročné je spustit obě dvě naráz?
Spíše než samotného otevření se teď bojím koronaviru. Obávám se toho, že přijdou nějaké další restrikce a omezení, které nám velmi zkomplikují rozjezd a celkově fungování pekařství. Při první vlně nás udrželo nad vodou rozvážení domů.

Kromě pekařství Oh Deer Bakery jste navíc spolumajitelem holešovické restaurace La Cucina, ve které pečete i veškerou nabídku Oh Deer Bakery. Slaví croblihy v restauraci úspěch?
Ano, navíc jen v La Cucina se nabízí jejich slané verze. Ty se jmenují Egg Benedict. Nejedná se o croblihu, která by se dala prodávat v obchodě. Především vejce se musí připravit v danou chvíli a ani jedna z poboček pekařství není uzpůsobena k přípravě pokrmů. Navíc mohu využívat zkušeností cukrářů z restaurace k tomu, aby se rozvíjelo Oh Deer Bakery.

Máte v oboru nějakou konkurenci?
Žádný jiný obchod se sladkým zbožím jako konkurenci neberu. Nikdy jsem ani nezkoumal, jestli jsou například Knedlín na Národní třídě nebo různé obchody s donuty, konkurence. Podle mě je každý koncept ojedinělý a má svého zákazníka.

Chtěl jsem dělat něco rukama.

Proč jste pekařství pojmenoval právě Oh Deer Bakery?
Chtěl jsem něco svého, originálního, a Lukášova pekárna by neznělo zrovna vábně. Proto jsem se rozhodl svůj obchod pojmenovat podle přezdívky, kterou jsem dostal už jako dítě na basketbalu – Jelen. Následně jsem slova ‚poangličtil‘, dodal jsem citoslovce a název byl na světě. 

Původně jste pracoval jako manažer v nadnárodní společnosti, která řeší klimatizace v obchodních centrech. Co vás vedlo k tak velké změně oboru?
Přestalo mě to bavit a chtěl jsem začít dělat něco rukama. Do té doby jsem pracoval pouze se samými tabulkami. Před pěti lety jsem se ovšem vrátil z návštěvy USA, kde mě oslovily croblihy, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet pekařinu. 

Od koho jste se učil?
Od nikoho. Byl jsem samouk, učil jsem se s pomocí Youtube a po tři čtvrtě roce otevřel pekárnu.

Chystám se odjet do Berlína.

Jaké jsou vaše další plány do budoucnosti?
Začal jsem přemýšlet nad pobočkou v Brně, protože jsem nedávno dostal nabídku k pronájmu prostor. Původně jsem měl v plánu přestěhovat se do Berlína a otevřít tam další pobočku Oh Deer Bakery, jenže se nám i pomalu tenčí finance, protože neprodáváme tolik, co dříve. 

Je tedy Berlín v plánu i nadále?
Ano, pořád chci do Berlína odjet, ale už několik měsíců vím, že letos to nepůjde. Omezení budou ještě nějaký ten pátek trvat a veškeré finance, které jsem na stěhování a rozjezd nové pobočky v Německu ušetřil, už nemám. Použil jsem je na zvládnutí prvního měsíce karantény, kdy bylo všechno zavřené. Kvůli koronavirové krizi a měnící se situaci kolem hranic se tak plán zatím odsouvá na neurčito.

Text vznikl ve spolupráci s redaktorem Generace20 Václavem Černým.


Monika Kabourková
Monika Kabourková
Jsem studentka třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky a v redakci Generace20 působím pátým semestrem. Pokud nesepisuji články nebo absolventskou práci, tak rozvíjím svou představivost. Když mě potkáte, budu mít na jedné ruce dobrmana a na druhé francouzského buldočka.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.