Levné jídelny drží krok s konkurencí, hlavní chod vyjde průměrně na 130 korun
V rušném pražském centru se mezi dražšími restauracemi dá najít pár podniků, kde se lidé mohou kvalitně najíst za lidovou cenu. Inflace a zdražování dopadá i na klasické jídelny, ceny ale stále drží oproti konkurenci nízko. Jejich výhodou je, že o nich často kolemjdoucí nevědí, přestože se vyskytují na turisticky vytížených místech.
Jedním z takových podniků je Lidová jídelna Těšnov kousek od Florence. Už deset minut po otevření z ní odcházeli první strávníci. „Ideální je přijít hned po otvíračce, jsme ranní ptáčata,” říká jeden ze zákazníků, který Lidovou jídelnu opouštěl už před jedenáctou dopoledne. Jeho kolega dodává, že sem chodí z důvodu blízkosti práce, ale také kvůli dobrému jídlu. „Vaří tu tak, jak nám chutná. Chodíme sem každý den,” dodal.
Uvnitř jídelny bylo rušno a většina stolů již obsazených. Fronty jsou podle vedoucího jídelny Radka Hejmy nejhorší kolem poledne, ale už kolem jedenácté sahala fronta před vchodové dveře.
Jídelnu zároveň využívá široké spektrum strávníků. „Mladí lidé mají zájem o jiná jídla. Starší chtějí spíš klasiku, ale musíme se přizpůsobit každému. Snažíme se sestavovat jídelníček rozmanitě, aby si vybrali všichni,” říká Hejma, podle kterého se zde stravují hlavně pracující lidé z okolí: „Chodí k nám jak z kanceláří, tak i dělníci a někdy i studenti.”
Úspěch díky levným surovinám
Lidé měli na výběr mezi čočkovou a rybí polévkou a 16 hlavními jídly. Nejlevnější hlavní chod, nudle s mákem, si lidé mohli pořídit za 90 korun.
V jídelně za den vydají až 800 obědů a chod zařízení má na starosti kolem dvaceti zaměstnanců. V průměru porce vyjde na 130 korun. „Ceny jsme schopni držet takhle nízko, protože pracujeme s levnými surovinami. Je to ale i samotným množstvím porcí, které vaříme. Kdybychom dělali za den 50 obědů, ceny by byly mnohem vyšší,” říká Hejma, který v jídelně pracuje už pětadvacet let a dvanáctým rokem dělá vedoucího.
Podle Hejmy ale bude potřeba v dalším roce ceny zvýšit. „Jsme v centru Prahy a odpovídá tomu i výše nájmu. Jsme sice lidová jídelna, ale nájem je tržní. Zdražovat asi budeme muset, ale mělo by to být tak pět korun na porci.”
Klid v rušném centru
Uprostřed Prahy ve Spálené ulici bylo kolem jedné hodiny odpoledne o něco klidněji. V Dietní jídelně, která patří k Městské poliklinice Praha, mají podle množství vydaných porcí podobný zápřah jako v Těšnově. „Chodí k nám hlavně zaměstnanci polikliniky, magistrátu a žáci některých škol,” uvádí vedoucí jídelny Luboš Týle.
Denně zde vydají zhruba 600 obědů a pracuje zde kolem 80 zaměstnanců. „Jídlo i ceny tu jsou fajn a mám to blízko,” říká sympatický důchodce, který bydlí kousek od Národní třídy. „Rychle se tu najím a pak jdu zase po svých. Pro řadu lidí to je asi podobné,” dodává.
V Praze 1 se najde několik dalších podniků s podobnými cenami za jednu porci. Například ve Vodičkově ulici se nachází Jídelna Světozor, která ale nyní nebyla tak vytížená, jako dvě dříve zmíněné. „Na oběd sem chodím zhruba jednou týdně, ceny jsou lákavé a dobře se tu najím,“ říká jeden ze zákazníků. Spokojený strávník tak potvrzuje zkušenosti ze všech zmíněných jídelen, které si mohou dovolit držet nižší ceny právě díky velkému množství vydaných jídel.