Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Koktejl nebo kapsle z placenty. Je to nesmyslný módní trend, míní lékař

Některé ženy si po porodu nechávají placentu zpracovat do různých podob, od kapslí až po balzámy a esence. Věří, že hormony a vitamíny v ní obsažené jim pomohou předejít poporodní depresi, zlepšit laktaci nebo dodat energii. Lékařské studie však účinky konzumace placenty neprokázaly a pozitivní ohlasy žen tak mohou být jen výsledkem placebo efektu.

Jedení placenty po porodu, tedy placentofagii, si nedokáže představit mladá maminka Mariana Hladíková. „Nepozřela bych ji v žádné podobě. Přijde mi to zkrátka odpudivé a nehygienické,“ líčí své dojmy. Mnohé ženy se však nechávají inspirovat americkými celebritami, jako je Katherine Heiglová či Kim Kardashianová.

Mezi Češkami pak zájem o tento trend souvisí především se vznikem Nezávislé asociace zpracování a enkapsulace placenty (NAZEP), která od roku 2014 školí specialistky na její zpracování. Společnost nabízí kromě široké škály výrobků z placenty také možnost usušení pupeční šňůry ve tvaru srdce jako památku na spojení mezi matkou a dítětem. V tradiční čínské medicíně se placenta užívá již od 16. století, v té západní se však většinou nesetkává s pochopením.

Kapsle by měly pomoct vyrovnat hormony

NAZEP na webových stránkách uvádí celou řadu prospěšných účinků placenty. Měla by podle nich obsahovat vitamíny, minerály a hormony, které předchází příznakům poporodní deprese a vyrovnávají hormonální hladinu. Je bohatá také na železo a bílkoviny. Mezi další údajné benefity patří rychlejší hojení a zlepšení laktace. „Neexistují však žádné vědecké studie, které by potvrdily, že má jakýkoli blahodárný vliv na matku nebo dítě,“ podotýká lékař z porodnice U Apolináře Jan Přáda.

V přínosné účinky placenty ale i tak věří maminka dvou dětí a lékařka Anna Mašková. „Kvůli domácímu porodu jsem řešila, co s placentou udělám, protože jsem ji nemohla jen tak vyhodit do kontejneru,“ zdůvodňuje své rozhodnutí ji zpracovat. To je také jedním z důvodů, proč se porodnice někdy zdráhají placentu matce vydat. „Při jejím nálezu v odpadcích se následně začíná pátrat, jestli takto neskončilo i dítě,“ vysvětluje Přáda. Proto takové nálezy obvykle vyšetřuje policie. 

Mašková si z kousku velikosti kaštanu udělala ovocný koktejl. „Chutnal naprosto normálně,“ říká. Část si schovala v mrazáku pro rituální zakopání na zahradě, které provede, až se po šestinedělí bude cítit lépe. A ze zbytku si nechala udělat kapsle. Ty se vyrábějí napařováním placenty s bylinkami a kořením a jejím následným sušením.  

Pro placentofagii se Mašková rozhodla také proto, že se po prvním porodu necítila dobře fyzicky ani psychicky. „Jako lékařka vím, že ne vše, co pomáhá, je podložené studiemi. Říkala jsem si, že to zkrátka zkusím. Při nejhorším bych měla zažívací potíže. Naštěstí se ale zadařilo a já se díky ní cítila dobře,“ líčí. Dodává, že neví, do jaké míry za to vděčí placentě, nebo ohleduplné péči během a po porodu.

Svou roli může sehrávat placebo efekt

Díky kurzu hypnoporodu, který připravuje těhotné ženy správně dýchat a potlačit porodní bolest, se o zpracování placenty dozvěděla i dvojnásobná maminka Jana Suja. „Nechala jsem si z ní udělat kapsle, tinkturu a esenci,“ říká. Kapsle užívá ráno. „Vždycky mě nakopnou, jako by to byl kofeinový shot,“ popisuje svoje pocity. Možnosti placebo efektu Suja připouští, ale důležité pro ni je, že se cítí lépe.

Ačkoli nejsou prospěšné účinky placenty nijak vědecky potvrzené, některé matky argumentují tím, že ji zvířata po porodu také pojídají. „Samice tím ale maskují stopy před potenciálními predátory a zároveň doplňují ztracenou energii. Ani jedno rodička v českých porodnicích nemá zapotřebí,“ líčí lékař Přáda. Říká, že pokud se placenta správně zpracuje, člověku neublíží. „Jde ale o takový divný módní trend, který v zásadě není nijak prospěšný. Spíš může jít o placebo efekt,“ vysvětluje. Existují podle něj lepší způsoby, jak získat po porodu energii zpět. „Ideálním řešením je racionální strava založená na dostatku bílkovin a mikronutrientů,“ uvádí.


Michaela Pospíšilová
Studuji třetím rokem na Vyšší odborné škole publicistiky. Svůj volný čas ráda trávím s přáteli, jízdou na kole nebo plaváním.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.