Kat´ák: nedoceněný miláček české kuchyně
Rychlý, pálivý a vždy připravený zachránit hladové strávníky. Katův šleh možná nemá stoletou historii, ale svou jednoduchostí, chutí a schopností zužitkovat skoro vše, co zbylo v kuchyni, se řadí mezi nepsané legendy české gastronomie. Přesto mu stále chybí čestné místo po boku svíčkové nebo guláše.
Jestli existuje jídlo, které spolehlivě rozpálí i známého šéfkuchaře Zdeňka Polhreicha, je to katův šleh. I když ho proklínal snad v každém díle kulinářské show Ano, šéfe, v českých kuchyních se s „kat´ákem“ potkáváme dodnes. Platí jednoduché pravidlo: buď katův šleh milujete, nebo nenávidíte. Jedno je jisté, každý z nás ho někdy ochutnal.
Byly časy, kdy byl tento pokrm nabízen v restauracích zejména na začátku týdne. Mnoho lidí si to vysvětlovalo tím, že to byl pomocník jak českých kuchařů, tak i strávníků. Mužům v kuchyni pomáhal tím, že se do něj dalo dát prakticky vše, co v mrazáku leželo už trochu déle, pro strávníky to byl „vyprošt´ovák“ po náročném víkendu. I když se doba i stravovací návyky změnily a kuchaři se k této položce na menu moc hlásit nechtějí, kat´ák se na jídelních lístkách stále drží. Lid si ho prý stále žádá; a může si ho snadno připravit i doma.
Vaření katova šlehu zdobí jednoduchost i práce s fantazií. Vepřové? Kuřecí? Kousek něčeho, co už není v nejlepší formě? Nevadí. Když se to pořádně opepří a utopí v omáčce, málokdo si bude stěžovat.
V tuzemské gastronomii se chlubíme svíčkovou, gulášem, vepřem knedlem zelem nebo různými druhy knedlíků. A přitom je tu i jídlo, které má v sobě tolik ingrediencí a chutí! Katův šleh je dobrodruh, který si nebere servítky, a přitom v sobě skrývá leccos z toho, co mají české žaludky rády: maso, koření, pálivost, omáčky. Esence Česka v jednom talíři. Když už jsme za svůj přijali kečup na špagetách, měli bychom možná mezi poklady tradiční české kuchyně zařadit i ten kat´ák. Nebo by bylo lepší na něj raději jednou provždy zapomenou ?