Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Kapr přestává být v módě. Mladá generace ho na vánočním stole už nechce

V českých zemích je kapr součástí štědrovečerní hostiny od začátku 19. století. Jeho obliba však postupem času klesá, a to obzvlášt´ u mladé generace, která na Vánoce stále častěji volí jiné druhy ryb. Někdo už tradici dodržuje jen kvůli rodičům, kteří se snaží symbol udržet.

Jednadvacetiletá studentka Lucie Sobotková kapra nikdy neměla v oblibě. „Nechutná mi a popravdě se bojím malých kostí, kterých má požehnaně. Na Vánoce si tak dám vždy jen malý kousek, a to spíš z donucení,” vypráví Sobotková. Tradici spojenou se šupinami, které mají přinášet peníze a hojnost, ale její rodina dodržuje. „Když na Štědrý den koupíme jen filet, zazvoníme na souseda a ten nám čtyři šupiny věnuje,” říká studentka. Svoje děti ale rozhodně k jezení kapra nutit nebude.  

Ceny vánoční ryby v posledních letech setrvale rostou. I letos jsou tak prodejci nuceni opět o několik korun zdražovat. Těm, kteří si bez kapra nemohou štědrovečerní tabuli představit, to ale nevadí. Jedním z nich je například Marek Kovář (21), který má kapra na Vánoce opravdu rád. „Je to hezká tradice. Zabíjení mi nevadí, každou zimu jsem totiž na dejvickém stánku vykuchal přes 400 kilo kaprů,” sděluje. 

Zvýšené ceny nejsou hlavní problém

Zdražování se podle prodejce ryb Karla Dunase do cen promítne jen minimálně. Ve srovnání s loňským rokem jde o zhruba tři až pět korun za kilo. „Jelikož rybu kupují rodiče, tak se o cenu nezajímám. Přípravu kapra si předáváme z generace na generaci, zvyk tak dodržujeme pravidelně,” říká studentka Tereza M. (25).

Část lidí má ale problém s tím, v jakých podmínkách se kapři chovají. „Nelíbí se mi, že jsou namačkaní v kádích. Vánoční tradici doma držíme, mimo svátky si ale kapra jen tak nekoupíme,” říká studentka Alžběta S. (21). Před koronavirovou pandemií se každoročně pořádaly protesty proti špatnému zacházení s touto tradiční českou rybou. V roce 2019 došlo k historicky největším demonstracím, kterých se zúčastnili lidé v 16 městech po celé republice. 

Místo ryby raději k slepici

Podmínky, v jakých jsou kapři držení, a jak jsou zabíjeni, se ale podle Státní veterinární správy (SVS) dlouhodobě zlepšují. „Děláme kontroly pouličního prodeje ryb a musím říct, že se situace dlouhodobě zlepšuje. Pochybení je stále méně a méně,” řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Rybář Karel Dunas ryby v době Vánoc prodává už přes třicet let. „Samozřejmě se neumím do kapra vžít, jak se asi cítí. Snažím se ho ale vždy zabít s citem,” říká Dunas.

Namísto tradičních pokrmů si tak mladá generace pochutnává na vývaru nebo krémových polévkách. Kapra na prostřeném stole v mnohých rodinách nahrazují řízky, losos nebo vinná klobása. Hrozí tak, že tento zvyk příští generaci již úplně vymizí.

Text vznikl ve spolupráci s Jakubem Sekyrou a Terezou Šimurdovou.


Nikola Švihnosová
Nikola Švihnosová
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Věnuji se sportu, ráda čtu a trávím čas v přírodě.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.