Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky
Rozebrání kuchyňského odpadu. Zdroj: Profimedia

Jídlem údajně nejvíce plýtvá generace Z. Studenti chtějí vrstevníky přimět ke změně

Průměrná česká domácnost podle Českého statistického úřadu vyhodí měsíčně potraviny v hodnotě zhruba osm tisíc korun. Chorvatská studie prováděná v Centru pro plýtvání potravin v roce 2020 uvádí, že jídlem nejvíce plýtvají mladí. „Přesná čísla nikdo nemá. Je to spíše z dotazování a subjektivní míry plýtvání, proto jsme spustili náš výzkum,“ říká vedoucí nevšedního projektu z Brna Lucie Veselá. 

Nepříznivou situaci se snaží prozkoumat vědecký personál Mendelovy univerzity, a proto loni v září zahájil program, jehož cílem je změnit přístup zástupců generace Z ke spotřebě potravin. „Ve výzkumu se zaměřujeme na mladé lidi, protože jsou otevření změnám, své chování chtějí měnit, ale paradoxně zatím z dotazníkového šetření vyplývá, že skutečně potravinami plýtvají nejvíce.“ Pomocí dotazníků šířených mezi lidmi na univerzitě i mimo ní zjišt´ovala Veselá s kolegy odhadované množství vyhozených potravin. Výsledky navazují na ty z Chorvatska.

Někteří mladí lidé nesouhlasí s tím, že plýtvají potravinami nejvíce. „Na koleji jsem si všichni vařili z toho, co jsem si koupili, takže jsme nic nevyhazovali. Byli jsme rádi, že máme aspoň nějaké jídlo,“ nabízí jiný pohled student Ondřej Bachura. 

Rozebírání odpadu bude i mimo koleje 

Projekt je rozdělen do tří částí. Patří mezi ně rozbor odpadu, komunikační kampaň a sledování jejího dlouhodobého efektu. „V polovině října jsme začali v první části rozebírat kuchyňský odpad z vysokoškolských kolejí,“ říká Veselá, podle které budou se sběrem vědci pokračovat i nadále v průběhu roku. „Studenti nejsou obeznámeni, že jejich odpad půjde do výzkumu,“ dodává Veselá.

Projektu se zúčastní i mladí, kteří už studenty nejsou. Jejich úkol bude spočívat v zapisování si do deníku, kolik potravin nakoupí a jaké množství nakonec vyhodí. Na základě informací, které se dozví během prvního roku projektu, odborníci zjistí, jak moc generace Z plýtvá.

Projekt si chválí odborníci

V rámci druhé části projektu, která začne v září tohoto roku bude spuštěna mediální kampaň. Osloveni byli influenceři působící na sociálních sítích, kde právě generace Z tráví svůj volný čas nejčastěji. Jména budou zveřejněna v průběhu kampaně.

Ve finálním roce se autoři zaměří na navrhování vzdělávací metodiky, se kterou bude jednoduší dosáhnout snížení plýtvání jídlem. Zajímat se má o potřeby mladých při nakládání s potravinami v domácnosti, jako je nakupování, skladování a příprava pokrmů. Finančně podporují projekt i jiné školy jako Vysoká škola ekonomická v Praze a Univerzita Karlova.

Projekt by měl přinést praktické měření plýtvání potravinami a pochvalují si ho i odborníci. „Výzkum je prováděný odlišnou metodou než jsou například naše dotazníková šetření, kde respondenti sami odpovídají a čísla vycházejí z jejich vlastních úsudků. roveň je třeba ocenit i další část, která se zaměřuje na motivaci ke snižování potravinového odpadu. Na základě výše uvedeného tedy projekt sám prokazuje, že je přínosem,“ říká Monika Kyselá, která pracuje v Centru pro výzkum veřejného mínění.


Kateřina Husárová
Jsem studentka druhého ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Nejvíce mě zajímá kultura. Ve volném čase objevuji nová místa nebo koukám na seriály
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.