Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Češi zatím drží malé pivovary nad vodou. Lahve kupují ve velkém

Konzumace piva se přesunula z hospod do domácností. Malé pivovary proto kvůli zavřeným podnikům prodávají pivo jen v lahvích, osloveným majitelům ale krach zatím nehrozí. Někteří Češi podporují hlavně své oblíbené výrobce a doufají, že jim tím pomohou koronavirou krizi přestát.

Spolumajitel plzeňského pivovaru Raven Ladislav Vrtiš (39) měl na začátku pandemie strach, aby nezkrachoval. „Zájem lidí o naše pivo mě ale příjemně překvapil,“ přiznává. Od roku 2015, kdy pivovar vznikl, se mu daří i navzdory současné krizi. „Naše produkce stále roste, i když pomaleji než před pandemií,“ pokračuje.

Naopak pivovar Krušnohor z Kraslic aktuálně trpí více – kvůli koronavirové krizi přišel o 30 procent příjmů. „Každý měsíc jsme ve ztrátě,“ přiznává majitel Vlastislav Kopecký (49). Proto se snaží snížit náklady na minimum. „Zaměstnancům jsem zkrátil pracovní dobu a snažím se co nejvíce odmakat sám, abychom ušetřili,“ uvádí.

Záchrana díky supermarketům

Pivovar Raven prosperuje, přestože Vrtiš jednu ze svých restaurací během pandemie uzavřel a druhá prodává jen přes okénko. „Češi pivo milují a když nemohou chodit do hospody, kupují si ho domů. A trend je takový, že čím dál více raději ochutnávají zajímavější piva z menších pivovarů,“ popisuje svou zkušenost.

Vrtišův pivovar patří mezi ty nejznámější v Česku, pivo před pandemii rozvážel do 800 hospod po celé republice. Aktuálně se toto číslo snížilo asi o polovinu. Zvýšila se naopak jeho distribuce do supermarketů, kde se Raven nabízí už třetím rokem. „Tento prodej nás docela drží. Díky němu situaci zvládáme bez větších problémů,“ dodává Vrtiš.

Také Kopecký spoléhá na to, že ho z krize vytáhnou příjmy z prodeje piva v supermarketech. Krušnohor se však začal nabízet v Karlovarském kraji v jednom z potravinových řetězců až od začátku letošního března. „Věříme, že nás to dostane zpět do plusu,“ doufá Kopecký. Tato novinka mu pomáhá pokrýt další náklady, které vznikly se zavřením restaurací. „Zatímco do hospod jsme vozili sudy, teď skoro všechno pivo musíme lahvovat, kvůli čemuž jsem musel najmout dva brigádníky,“ vysvětluje Kopecký.

Víra v letní otevření hospod

Novinář Jiří Charvát (25) je jedním z těch, kteří si malé pivovary oblíbili a nyní si jejich piva kupuje domů. „Už při první koronavirové vlně jsem strádající pivovary podporoval a pokračuji v tom i nyní. Za měsíc si pořídím přibližně deset lahví,“ říká. Před pandemií si lahvové pivo téměř nekupoval, protože měl možnost chodit do hospody.

Silnou podporu veřejnosti cítil při prvním uzavření restaurací i majitel Krušnohoru Kopecký. „Loni na jaře jsme zákazníkům dováželi až sto balíků piv denně,“ přibližuje. V letošním roce jich však je pouze kolem čtyřiceti týdně. „Lidé už mají dost vlastních finančních starostí a podporu pivovarů už tolik neřeší,“ myslí si.

Kopeckému by mimo jiné pomohlo i otevření státních hranic. Pro Krušnohorské pivo totiž jezdí spousta Němců, jelikož se pivovar nachází jen pár set metrů od hraničního přechodu. „Až se bude blížit léto, mohly by se také alespoň v nějakém režimu otevřít hospody,“ dodává Kopecký. Proto věří, že jeho pivovar následující měsíce přežije.


Matěj Vybíral
Matěj Vybíral
Pocházím z Plzně a jsem absolventem Vyšší odborné školy publicistiky. Mým nejoblíbenějším tématem je sport. Ve volném čase navštěvuji různé sportovní události, sám rekreačně hraji squash a florbal.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.