Češi jednou za rok vymění Moravu za Rakousko. Ve Wachau můžou ochutnat stovky vín
Wachau je oblíbeným cílem českých turistů, kteří každý rok spojí ochutnávání vín s panoramatickými procházkami podél Dunaje. Oblast leží jen hodinu cesty autem od českých hranic. Jedním z pravidelných návštěvníků je i student Petr Musílek (25), který plánuje navštívit slavné rakouské vinice i letos. „Podle mě je to dobrá příležitost, jak ochutnat nejrůznější vína a neplácnout se přitom přes kapsu. V Česku se sice konají různé degustace, ale bývají drahé a mnohdy nabízejí omezený počet vín. Tady zaplatíme 25 eur a můžeme ochutnávat nové ročníky celý víkend,“ vysvětluje Musílek, který je nadšencem do bílého vína.
Degustovat mohou i cyklisté
Podle Musílka je výhodou i to, že na rozdíl od degustací vín zWachau, jež se konají v Česku, není zavřený v budově, ale může si užívat pěkné krajiny v Dunajském údolí. Každý rok si tak s kamarády berou i svá kola. V Rakousku mají cyklisté povoleno nadýchat až 0,8 promile alkoholu. „Cyklistů tam bývá opravdu hodně. Vybízí k tomu nejen krásná příroda, kterou si může člověk užívat ze sedla, ale i větší vzdálenost mezi některými vinařstvími. Tedy pokud se člověk nerozhodne projít všechna postupně. To by ale skončil s degustací hodně rychle,“ říká Musílek. Tím naráží na fakt, že Wachau je doslova plné vinic a majitelé bojují o každý kousek plochy. Víno z hroznů vypěstovaných za hranicemi oblasti už totiž nesmí nést značku Wachau. Metr čtvereční tak může mít hodnotu i přes sto tisíc eur. To je dané i tím, že zdejší vína jsou oblíbená lidmi z celého světa.
Mezi nadšence do rakouských vín se počítá i Mariana Králová (31). Ta letos s přítelem navštíví Wachau již počtvrté. Kola ale nechávají doma. „Nechci se pořád hlídat, abych nepřekročila povolenou hladinu alkoholu v krvi. Proto využíváme zdejších autobusů. Přeprava v nich je v ceně lístku,“ vysvětluje Králová. Říká, že pro velký počet vinic a ochutnaných vín je velmi snadné ztratit kontrolu nad množstvím vypitého alkoholu. Každé vinařství nabízí k ochutnávce většinou kolem deseti druhů vín a i přesto, že obsluha nalévá jen malé dávky, lze dohromady vypít i několik deci vína. „A to je jenom jedno vinařství. My jich navštívíme hned několik, včetně Domäne Wachau, které nabízí k ochutnávce přibližně 30 lahví. Samozřejmě neochutnáme všechny, vybíráme si jen určité druhy,“ říká Králová.
Restaurace jsou drahé
Při takové porci ochutnávek je důležité pravidelně jíst. „To je ale asi největší problém, protože při ochutnávkách nabízí jen suché pečivo. Člověk tak musí do restaurací, které obzvlášt´ v okolí vinic bývají i na Rakousko předražené a ceny za jídlo běžně překračují 30 eur,“ přiznává Králová. Zároveň ale dodává, že podél Dunaje bývají ohniště, na kterých prodavači pečou pstruhy a makrely. Ty pak prodávají za osm až deset euro. Degustování vína je tak podle Králové nejlepší spojit s procházkami po břehu Dunaje, během nichž se člověk nají a hlavně dostatečně vystřízliví.