Americké fastfoody v Česku přibývají. Časté návštěvy mohou vést k obezitě
Restaurace s rychlým občerstvením jsou v České republice stále populárnější. Strávníci ale často podceňují jejich negativní vliv na zdraví, kdy jídla ve fastfoodech mají malou výživovou hodnotu, ale velké množství kalorií.
Je to právě rok, na začátku listopadu 2023,co se na českém trhu objevila americká značka rychlého občerstvení Popeyes. V zahraničí je jednou z nejnavštěvovanějších, v Česku otevřela svojí první restauraci na Václavském náměstí. Předcházela mu velká očekávání: někteří návštěvníci čekali před vstupem dokonce několik hodin, aby mohli mezi prvními ochutnat americké speciality.
„Strávil jsem před restaurací několik hodin. Nakonec mi to za to stálo. Je to přeci jen trochu lepší než fastfoody, které tu už máme,“ říká student Matěj. Reakce jsou ale i opačné. „Za zkoušku to asi stojí. Příště ale raději zvolím McDonald’s nebo KFC,“ sděluje po odchodu z Popeyes návštěvník Jirka.
Rekordní počet poboček
Americký řetězec otevřel mezitím už svoji třetí českou pobočku v obchodním domě Máj. A plánuje se rozšiřovat i dále. Výstavba nových podniků ale může trvat déle. Častým problémem je například výběr lokality. „Otevřít novou restauraci může trvat i dva roky“ citoval web Echo 24 ředitele značky Popeyes pro střední a východní Evropu Marko Blaževiče.
Vzniká tím nová konkurence pro už zaběhlé firmy jako KFC, McDonald’s nebo Burger King. I když ty mají v České republice zatím velký náskok. Například KFC má v Česku už 127 poboček, McDonald’s je těsně za ní se 124. Následuje Burger King s více než 50 pobočkami.
Lidé se ve fastfoodech stravují často při cestách autem nebo když mají na jídlo málo času. Běžnými návštěvníky bývají studenti a to i ti, kteří vědí, že to není dobré pro jejich zdraví. „Vím, že jídlo ve fastfoodech není nejzdravější. Většinou si ale nemohu pomoci a mezi hodinami se chci co nejrychleji najíst,“ uvádí Matěj důvod, proč do rychlých občerstveních na jídlo občas zajde, přestože je aktivní sportovec.
Zdroj : Shutterstock